Eerste Hulp Bij Omgevingswet

Zullen we een potje Omgevingswet spelen?

De omgevingswet. Ga er maar aan staan hoor, als bestuurder, ambtenaar ruimtelijke ontwikkeling of raadslid. De abstracte begrippen vliegen je om de horen.

Zo moet je gaan werken ‘aan het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht …’

Of wat te denken van deze:

‘het bewerkstelligen van een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid, besluitvorming en regelgeving …’

Ehm …

Het is een van de oorzaken dat de omgevingswet nog niet massaal wordt omarmd en dat veel gemeentes de start nog even voor zich uit schuiven: de wet wordt weggezet in managementtermen en containerbegrippen. En heel simpel: bestuurders, ambtenaren en raadsleden hebben daar niks mee. Laat staan burgers.

Mag het wat alsjeblieft wat concreter, is wat wij vaak horen?

Oké, dus dit is waar het om gaat!

Met Louter hebben wij die handschoen opgepakt. Wij zitten bij veel gemeentes en zagen bestuurders, ambtenaren en raadsleden worstelen met de vraag hoe je de omgevingswet nu handen en voeten kunt geven.

Dat heeft geresulteerd in een kaartspel.

Even heel kort door de bocht uitgelegd: het spel bestaat uit zo’n vijftig kaarten. In groepen trek je daar vijf kaarten uit. Elke kaart staat voor een uitdaging. Aan elke kaart hangt bovendien een eigenaar vast. Dat kunnen bewoners zijn, ambtenaren, een belangengroep, enz. We krijgen dus een scenario, die rechtstreeks uit de praktijk kan komen, waarin ieder een rol aanneemt. Aan de groep vervolgens om er samen uit te komen.

Geen app. Geen software. Geen omwegen. Gewoon een rechttoe rechtaan old skool kaartspel, waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken.

Wat is nu het mooie aan dit spel?

Het is een heel laagdrempelige manier om de Omgevingswet tastbaar te maken: oké, dus dit is waar het om gaat. Het spel geeft inzichten, openingen en brengt een ommekeer in het denken: aanvankelijke afstand of zelfs weerstand veranderen in toenadering en in het denken in kansen.

Kom, we gaan de tunnel in

Het is even die tunnel die je door moet. In die tunnel is het donker. Je ziet het einde niet. Je weet niet wat je onderweg moet verwachten. En je weet ook niet precies wat er aan het einde van de tunnel is. Je weet alleen dat je er doorheen moet. En je weet ook: hoe langer je wacht, hoe ‘enger’ het wordt.

Het spel neemt je bij de hand: kom, we gaan de tunnel in.

Dus … zullen we een potje Omgevingswet spelen?

 

mm

Gerwen van Middelkoop

Binnen Louter verantwoordelijk voor vernieuwing: welke producten kunnen we ontwikkelen om veranderingen in gang te zetten. Zit zelf als Louter adviseur bij gemeentes ook vooral op de proceskant van veranderingen.

Wil ook jij gaan bouwen aan de Omgevingswet?
Bel Louter.